Nieuwe desktop pc

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe desktop pc

Mijn Apple mac mini uit 2012 (2.5 core duo, 16GB geheugen, 500GB SSD) begon me nu toch echt te traag te worden en daarom werd het tijd voor een waardige vervanger. In eerste instantie wilde ik graag weer een nieuwere mac, maar na het tegen elkaar wegzetten van de voor en nadelen heb ik toch maar voor een nieuwe pc gekozen.

Enkele van de eisen die ik had:
– Minimaal een quad-core.
– Veel geheugen i.v.m. het kunnen draaien van virtuele machines.
– Klein, de pc staat in de woonkamer.
– Stil, de pc staat tenslotte in de woonkamer.
– Toekomstbestendig, de pc moet weer jaren mee kunnen.
– Betaalbaar.

Vooral de laatste eis kon ik niet verenigen met een nieuwe mac. De enige reden waarom ik een mac zou willen is vanwege XCode. Momenteel heb ik echter toch geen tijd om daar weer mee aan de slag te gaan, dus mocht ik dat in de toekomst weer willen gaan doen dan zie ik dan wel weer. Voor de rest draai ik thuis Windows 10 en Manjaro Gnome.

Na lang wikken en wegen is mijn keuze uiteindelijk gevallen op:
Asrock Deskmini A300
AMD Ryzen 5 2400G
Kingston DDR4 HyperX Impact 2x16GB 2666

De volgende SSD’s had ik nog liggen, dus die hoefde ik niet aan te schaffen:
Samsung 970 Evo 1TB M.2 SSD
– Samsung 840 Pro 256GB
Mocht dat niet genoeg zijn, dan heb ik nog een extra m.2 PCIe en SATA aansluiting beschikbaar.

Na een paar dagen ging het geluid van de AMD Wraith ventilator me toch tegenstaan, dus heb ik een Noctua aangeschaft. Deze is heerlijk stil:
Noctua NH-L9a-AM4

In eerste instantie had ik Manjaro Gnome draaien, aangezien dat nog op mijn SSD geïnstalleerd stond. Dit draaide probleemloos, echter wilde ik ook zien of games zoals GTA 5 goed zouden draaien, dus heb ik het toch maar vervangen door Windows 10. Wie weet volgt er binnenkort een dual boot, al zit ik ook aan een hackintosh te denken.

In onderstaande afbeeldingen is te zien hoe de SSD’s zijn geplaatst, het geheugen en de cpu ventilator met de onderplaat. Om kabels uit het zicht te houden heb ik een tiewrap gebruikt. Het enige dat ik mogelijk nog ga aanschaffen is de rear audio cable, zodat er geen kabel meer zichtbaar is aan de voorkant. Mocht ik USB aansluitingen te kort komen, dan is er ook nog de 2x USB Cable mogelijkheid.